Talentontwikkeling

Het gaat goed, maar…

Hoe ga jij om met het gevoel dat je altijd nog iets moet doen, voordat je het echt goed doet?

Inmiddels werk ik vier jaar, schijn ik al wat ervaren te zijn en ben ik inmiddels gestart als leidinggevende. Toch bekruipt me af en toe het gevoel dat ik nog niet voldoende ‘kennis’ van zaken heb. Sterker nog, af en toe ben ik stiekem zelfs een beetje bang om door de mand te vallen. Daarbij moet je steeds meer rekening houden met bijvoorbeeld de werknemers van generatie A t/m Z, een steeds meer eisende klant of de zoveelste transformatie in de organisatie of de omgeving.

De vraag is vaak: hoe kan jij als leidinggevende een toegevoegde waarde creëren met jouw team? In mijn optiek begint dit bij het stimuleren van vertrouwen. In het team maar ook in jezelf; de leidinggevende zelf. Dit lijkt een open deur en is allang onderbouwd door vele wetenschappelijke artikelen. Maar als je echt goed kijkt naar de praktijk. Stimuleren wij echt vertrouwen in onze werkomgeving? Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar jouw functieprofiel? Er staat waarschijnlijk een mooie rij aan competenties die jij als leidinggevende dient te hebben. Bezit jij alle competenties? Ik verwacht het niet. Het gevolg? De focus ligt met name op wat je nog niet kunt en dus nog moet ontwikkelen.

Een ander voorbeeld: de goede bedoelingen van jouw collega. We noemen hem even Jan. Jan is een gewaardeerde collega en wordt binnen jouw organisatie gezien als een succesvol leidinggevende. Met alle goede bedoelingen probeert Jan te helpen in hoe jij binnen deze organisatie een goede invulling kan geven in jouw rol als leidinggevende. Los van alle goede bedoelingen is Jan gekleurd door zijn beeld van wat een goede leidinggevende is. Wat gebeurt er? Jij wilt passen in het plaatje wat volgens de organisatie of Jan als goed is bestempeld. Pas jij hier precies op? Nee.. Het gevolg is dat de focus ligt op wat je nog moet ontwikkelen.

Hoe dan wel?

Voor het antwoord denk ik altijd graag terug aan een citaat van mijn gewaardeerde oude karate coach:

Er is nog nooit iemand wereldkampioen geworden, door alleen maar op zijn zwakke punten te trainen. Je wordt wereldkampioen met je sterke punten. Dit hoeft er maar één te zijn, als hij maar goed genoeg is’

Mijn coach was een man van weinig woorden. Maar wat hij zei was altijd raak. Zoals ik eerder zei; het leveren van een bijdrage begint voor mij bij het creëren van vertrouwen. Vertrouwen creëer je door te onderzoeken waar je zelf echt goed in bent. Dit steeds vaker toe te passen, daar nog beter in worden, om vervolgens nog meer vertrouwen te krijgen in hoe jij je werk uitvoert. Uiteindelijk weet jij het beste hoe jij, met jouw kwaliteiten,  invulling geeft aan jouw rol.

Natuurlijk zit er achter ieder sterk punt ook een valkuil en om nog maar een citaat van een wijze coach te gebruiken.

Ieder voordeel heb ze nadeel’

Maar als je zelf kunt kiezen waar je de focus op legt, dan zeg ik: kies bewust voor het voordeel en moedig elkaar hierbij aan. Dit creëert vertrouwen, energie en uiteindelijk is het ook gewoon een leukere manier van werken.

Dit klinkt allemaal makkelijk, maar in de praktijk is dit nog knap lastig.

Wil je hier graag nog een keer  over doorpraten? Ik kom graag met je in contact!

Een gedachte over “Het gaat goed, maar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *